Blog

Deri Yapımı Aşamaları Nelerdir? Derinin Hikayesi…

Derinin Hikayesi

Deri, Hayvandan Elde Edildikten Sonra Pek Çok Aşamadan Geçerek Bizlere Ulaşır. Deri Yapımı Bu Açıdan Çok Zahmetli Bir Iştir. Son Yıllarda Teknolojinin Gelişimi Deri Üretimini De Olumlu Yönde Etkilemiştir. Modern Üretim Teknolojileri Ile Deride Makine Üretimi Yaygınlaşmıştır. Bu Sayede De Seri Üretim Artmıştır. Ancak El Yapımı Deri De Popülerliğini Kaybetmemiştir. Deri Ürünleri Görmek Için Hemen Tıklayın…

Dericilik Kimyasal Ve Fiziksel Bazı Işlemlerle Derinin Kullanabilir Hale Getirilmesidir. Tabi Ki Bu Aşamalar Sırasında Derinin Estetik Görünümü De Büyük Önem Taşır. Deri Yapımı Bu Açıdan Oldukça Ustalık Gerektiren Bir Iştir.

Deri Yapımı Aşamaları Nelerdir?

  • Deri Elde Edildikten Sonra Yapılacak Ilk Işlem Tuzlamadır. Konservasyon Olarak Da Bilinen Bu Işlemde Derinin Bozulmaması Amaçlanır. Tuzlama Yapılarak Derinin Su Oranı Düşürülür Ve Bakteri Oluşumu Azaltılmış Olur.
  • Daha Sonra Deriye Yapılan Islatma Işlemleri Ile Derinin Doğal Ve Şişken Yapısı Yeniden Kazandırılır. Sonra Ise Kıl Giderme Ve Kireçlik Işlemlerine Başlanır. Pürüzsüz Ve Sağlam Bir Yapı Oluşturulmak Amaçlanır.
  • Bu Işlemlerden Sonra Şişen Derinin Üzerindeki Işlevi Olmayan Yağlı Tabaka Kavaleto Işlemi Ile Deriden Uzaklaştırılır.
  • Daha Sonra Yarma Işlemine Geçilir. Bu Işlemde Derinin Kalınlığı Azaltılarak Istenilen Kısımları Elde Edilir.
  • Kireçlik Işleminden Kalan Kireçler Temizlenir Ve Yağ Oranı Yüksek Derilerdeki Yağı Azaltmak Için Yağ Giderme Işlemi Uygulanır.
  • Daha Sonra En Önemli Deri Yapımı Aşamalarından Biri Olan Tabaklama Işlemine Geçilir. Tabaklama Işlemi Ile Deri Sağlam Ve Dayanıklı Bir Deri Elde Edilir.
  • Deriye Traş Yapılarak Olması Gereken Kalınlığa Getirilir Ve Nötralizasyon Işlemi Ile Deri Boyaya Hazırlanır.
  • Nötralizasyonla Asitlik Derecesi Ayarlanan Deri Üzerine Boyama Ve Yağlama Işlemleri Yapılır.
  • Finisaj Işlemleri Ile De Deri Kullanıma Hazır Hale Getirilir. Finisaj Işlemleri Birkaç Işlemi Kapsayan Geniş Bir Aşamadır. Ve Derinin Şekillendirilmeden Önce Son Aşamasıdır.

Deri Yapımı Nasıldır?

Deri Elde Edildikten Sonra Deriden Ürün Yapımına Başlanır. Yapılacak Her Ürün Için Farklı Çeşitte Deri Kullanılabilir. Farklı Çeşit Derilerin Yapım Aşamaları Da Farklılık Gösterebilir. Temel Aşamalar Genellikle Aynı Olsa Da Işlemlerdeki Küçük Farklılıklarla Farklı Çeşit Deriler Oluşturulur. Ayakkabıda, Çantada Veya Mobilyada Farklı Çeşitte Deriler Kullanılarak Daha Iyi Sonuçlar Elde Edilebilir.

Deriden Bir Ürün Yapılırken Ilk Olarak Tasarım Yapılır. Tasarım Cinsiyete, Modaya, Kişisel Isteğe Göre Değişebilir. Tasarım, Ürünün En Dikkat Çekici Noktasıdır. Tasarım Tamamlandıktan Sonra Kesim Işlemine Geçilir. Kesim Işlemi Elle Ya Da Makine Ile Yapılabilir. Kesim Işleminin Iyi Bir Şekilde Gerçekleştirilmesi Yapan Kişinin Ustalığına Ve Kullanılan Aletlerin Kriterlerine Bağlıdır. Deri Ürünlerin Bazılarına Ayrıca Bir Astar Kesimi De Yapılabilir. Daha Sonra Parçalar Yavaş Yavaş Birleştirilir. Ürün Oluşturulduktan Sonra Kalan Ufak Pürüzlerin Giderilmesi Için Finisaj Işlemleri Yapılır. Ayakkabı, Çanta Ve Aksesuar Gibi Deri Ürünler Bu Aşamalardan Geçirilerek Yapılır Ve Satış Için Müşterilerle Buluşturulur.

Bir yanıt yazın