Blog

El Yapımı Deri Çeşitleri Ve Deri Özellikleri

Deri Özellikleri Ve Çeşitleri

Deri Özellikleri Olarak, Hem Giysilerde Hem Aksesuarlarda Hem De Mobilyalarda Kullanılan Önemli Bir Materyaldir. Deri, Çok Eski Zamanlardan Beri Kullanılır. Hatta Derinin Geçmişi Tarihin Ilk Zamanlarına Kadar Dayanmaktadır. Gerçek Deri Çok Uzun Yıllardan Beri Kullanılan Kaliteli Bir Materyaldir. Sağlam Ve Uzun Ömürlü Olmasının Yanı Sıra Estetik Görünümü Ile De Sıklıkla Tercih Edilmektedir. Deri Çeşitleri Hangi Hayvandan Elde Edildiğine Göre, Işlenmeden Önceki Ham Haline Göre Ve Yüzey Işlemlerine Göre Çeşitlendirilebilir. Deri Çeşitlerine Göre Deri Özellikleri De Değişiklik Gösterebilir. Ancak Çeşidi Ne Olursa Olsun Gerçek Derinin Kendine Has Bazı Özellikleri Vardır.

Gerçek Deri Özellikleri Nelerdir?

  • Gerçek Derinin En Önemli Özelliklerinden Biri Yumuşak Ve Esnek Olmasıdır. Deri Canlı Bir Materyal Olduğu Için Içeriğindeki Kollajen Ve Elastik Lifler Esnek Ve Yumuşak Olmasını Sağlar.
  • Gerçek Derinin Girintileri Ve Çıkıntıları Olan Bir Yapısı Vardır.
  • Ateşte Kolay Yanmama Da Gerçek Derinin Özelliklerinden Suni Deri Ateşten Hemen Etkilenip Yanarken Gerçek Deri Ateşe Karşı Daha Dayanıklıdır.
  • Gerçek Derinin Üzerinde Zar Benzeri Bir Yapı Vardır.

Elde Edilen Hayvana Göre Deri Çeşitleri

Deri Küçükbaş Ya Da Büyükbaş Birçok Hayvandan Elde Edilebilir. Burada Hayvanların Derileri Arasında Kıyaslama Yapmak Doğru Değildir. Her Hayvanın Derisi Farklı Alanlarda Kullanmak Üzere Daha Uygundur.

Dana Deri Özellikleri

Dana Derisi Oldukça Sağlam Bir Yapıdadır. Ancak Diğer Deri Türlerine Göre Daha Sert Ve Daha Az Esnektir.

Koyun Derisi

Koyun Derisi Daha Yumuşaktır. Esnektir Ancak Dana Derisinden Daha Az Dayanıklıdır. Kuzu Ve Keçi Derisi De Koyun Derisi Ile Benzeyen Özellikler Taşır.

En Sık Tercih Edilen Deri Çeşitleri

Tüm Tanecikli Deri

Bu Deri Üzerinde Doğal Yara Izleri Gibi Birçok Desen Bulunur. Bu Nedenle Görüntüsü Kimileri Tarafından Çok Beğenilirken Kimileri Tarafından Beğenilmeyebilir. Ancak Doğadaki En Kaliteli Deri Çeşidi Bu Deri Çeşididir.

Nubuk Deri Özellikleri

Nubuk Deri, Deri Yüzeyinin Zımparalanıp Pürüzsüz Bir Yüzeye Dönüştürülmesi Ile Elde Edilir. İlk Bakışta Süet Izlenimi Verebilir Ancak Bu Deri Süetten Daha Pürüzsüz Ve Toktur. Yüzeyinde Kadifeye Benzer Bir Hissiyatı Vardır.

Vidala Deri Özellikleri

Genellikle Büyükbaş Hayvan Derilerinin Krom Tuzları Ile Tabaklanması Sonucunda Elde Edilir. Çeşitli Renklerde Olabilen Bu Deri Çeşidi Ayakkabı Ve Çantalarda Sıklıkla Kullanılır.

Rugan

Bu Deri Çeşidi Parlak Olması Ile Bilinir. Tabaklama Işleminden Sonra Finisaj Yapılmış Bu Deri Ayakkabı Ve Çantalarda Kullanılır.

Napa

Daha Tok Yapıda Olan Bu Deri Ayakkabı Yapımında Tercih Edilir. Bunun Nedeni Ise Suya Dayanıklı Olmasıdır. Bu Deri Çeşidi Eldiven Yapımında Da Çokça Kullanılır.

Süet

Yumuşak Ve Kadife Hissiyatlı Bu Deri Çeşidi Ham Derinin Krom Tuzları Ile Tabaklanması Sonucunda Elde Edilir. Derinin Daha Ucuz Olan Alt Kısımlarından Elde Edildiği Için Suya Ve Kirlenmelere Karşı Dayanıksızdır.

Yağlı Deri

Ham Derinin Analin Boya Ile Boyanıp Üzerinin Doğal Yağlar Ile Kaplanması Ile Elde Edilir. Bu Tür Deri Üzerinde Çeşitli Çizilmelerde Renk Değişimi Olsa Da Bu Renk Değişimleri Ovalandığında Deri Üzerindeki Yağlar Sayesinde Hemen Eski Haline Dönmektedir.

Bir yanıt yazın